3 βαθύτερα νοήματα για να διδάξουμε στα παιδιά μας αυτά τα Χριστούγεννα!

3 βαθύτερα νοήματα για να διδάξουμε στα παιδιά μας αυτά τα Χριστούγεννα!

Κάθε Χριστούγεννα, η ανθρωπότητα ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον και στα μάτια των παιδιών, που περιμένουν με τόση λαχτάρα αυτές τις άγιες μέρες, αντανακλώνται οι πραγματικοί πυλώνες του σύγχρονου κόσμου και του μέλλοντός του.

Η παιδική αθωότητα με την οποία είναι στενά συνδεδεμένη η γέννηση του Θεανθρώπου αφυπνίζει στις καρδιές όλων την αγάπη, την προσφορά και την αλληλεγγύη, ενώ λίγο η ανάπαυλα από τα σχολικά ή τα εργασιακά καθήκοντα, λίγο τα δώρα, λίγο οι λιχουδιές κάνουν τα Χριστούγεννα μια από τις πιο αγαπημένες γιορτές όλου του χρόνου!

Πέρα από τα καλογυαλισμένα πακέτα δώρων είναι σημαντικό να αναδεικνύουμε ως γονείς και το βαθύτερο νόημα αυτών των άγιων ημερών.

 

1Απλώνω το χέρι στον συνάνθρωπο

Η ανάπτυξη των ανθρωπιστικών συναισθημάτων αποτελεί πάγιο αίτημα μιας κοινωνίας που θέλει να βασίζεται στην αγάπη προς τον συνάνθρωπο.

Υιοθετώντας μια συμπεριφορά που αντανακλά τέτοια πρότυπα, όχι μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενσταλάζουμε στα παιδιά την κουλτούρα της ανιδιοτελούς προσφοράς ως μέρους της κοινωνικής πραγματικότητας και του καλύτερου κόσμου που θέλουμε να ζούμε.

Όσο όμορφο είναι να παίρνεις, τόσο υπέροχο είναι να δίνεις, ιδιαίτερα σε αυτούς που νιώθουν τον πόνο, την αδικία, τη φτώχεια και την εγκατάλειψη πολλαπλασιασμένη την περίοδο των γιορτών. Από υλική βοήθεια σε κάποιον που έχει ανάγκη μέχρι μια επίσκεψη σε έναν μοναχικό άνθρωπο που γνωρίζουμε, μπορούμε να ενθαρρύνουμε αυτές τις πράξεις και να εμφυσήσουμε στα παιδιά το νόημα πως μερικές φορές η μη ανταπόδοση είναι η καλύτερη ανταμοιβή.

 

2Χαρίζω ως δώρο... την αγάπη

xarizw ws dwro tin agapi

Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν, γιατί ποιο παιδί δεν ονειρεύεται ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο γεμάτο δώρα;

Είναι όμως σημαντικό να εξοικειώσουμε τα παιδιά όχι μόνο με την υλική αλλά και την πιο συμβολική αξία ενός δώρου. Κάθε φορά που κοιτούν τον παππού, τη γιαγιά ή τον νονό στα... χέρια, θυμίστε τους πως ο κύριος λόγος που θα πάρουν κάποιο δώρο είναι γιατί οι άλλοι τα αγαπούν και τους προσφέρουν το δώρο ως συμβολική κίνηση αυτής της αγάπης.

Με αυτόν τον τρόπο υπογραμμίζετε πως η ανιδιοτέλεια και η προσφορά οφείλουν να είναι τα κίνητρα των ανθρώπινων σχέσεων. Σε αυτό θα σας βοηθήσει βέβαια και ένας πολύ δημοφιλής Άγιος! Το παράδειγμα του... εμπορικού Άγιου Βασίλη μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα απτό από τις παιδικές κεραίες υπόδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς που δεν περιορίζεται βέβαια μόνο στα "καλά" παιδιά, αλλά σε όλους τους ανθρώπους που έχουν την επιλογή να διαλέξουν το μονοπάτι προς τον ανώτερο εαυτό τους.

 

3Επιστροφή... στο σπίτι

Οι γιορτές συνεπάγονται οικογενειακή θαλπωρή, γι' αυτό, άλλωστε, αποτελούν για τα παιδιά ευκαιρία να δουν αγαπημένα πρόσωπα Κάθε φορά που αποφασίζετε να κοπιάσετε λίγο παραπάνω για να μαζέψετε τους συγγενείς σας στο χριστουγεννιάτικο γεύμα και να κάνετε άνω κάτω το σπίτι σας, να ξέρετε πως κερδίζετε την ευγνωμοσύνη και το θαυμασμό των παιδικών βλεμμάτων, ακόμα και αν δεν μπορούν να σας το διατυπώσουν με λόγια. Η αίσθηση της ενότητας και της γαλήνης εκείνη τη μέρα εγκαθιδρύει μέσα τους την πίστη στην οικογένεια και ο θεσμός της οικογένειας είναι το εφαλτήριο από το οποίο θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς τον έξω κόσμο.

 

Εμείς στη LIFETIMEkidsrooms εμπνεόμαστε διαρκώς από την αστείρευτη παιδική θέληση να πιστεύει στα θαύματα! Να μην εγκαταλείπει τη χριστουγεννιάτικη μαγεία και με αυτή να τολμά να αλλάζει τον κόσμο!

Καλά Χριστούγεννα, γεμάτα προσφορά και αγάπη σε όλους!