Τέσσερα φανταστικά tips για τις μητέρες που εργάζονται από το σπίτι.

Τέσσερα φανταστικά tips για τις μητέρες που εργάζονται από το σπίτι.

Υπάρχει άραγε τίποτα δυσκολότερο για μια μητέρα από το να προσπαθεί να δουλέψει έχοντας απέναντί της τα γλυκά, υπέροχα μάτια του χαριτωμένου τους μωρού καρφωμένα πάνω της; Κι αν αυτό μοιάζει με άθλο, τι μπορούμε να πούμε για όλες τις άλλες πτυχές του ρόλου μιας γυναίκας που πασχίζει να είναι υπεύθυνη μητέρα και επιμελής υπάλληλος; Το να είσαι μητέρα και να εργάζεσαι από το σπίτι σου μόνο εύκολο δεν είναι!  

Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρόποι να διευκολύνετε κάπως τα πράγματα –καθώς και να ανεβάσετε την απόδοσή σας! Εξετάστε τα με προσοχή!  

  1. Καταρτίστε ένα Χρονοδιάγραμμα – και να είστε Έτοιμες να το Προσαρμόσετε!

Ενώ η εργασία από το σπίτι είναι από πολλές απόψεις τέλεια για τη φροντίδα των αναγκών του μωρού σας, θα υπάρξουν φορές που οι υποχρεώσεις σας θα συγκρουστούν μεταξύ τους – και προφανώς η «μητέρα» πάντοτε θα πρέπει να νικά την «εργαζόμενη»! Συνεπώς, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε ποιες ώρες μέσα στη μέρα το μωρό σας σάς χρειάζεται λιγότερο, και προγραμματίστε τη δουλειά σας σε αυτό το χρονικό διάστημα. Με άλλα λόγια, δομήστε το πρόγραμμά σας στη ρουτίνα φαγητού και ύπνου του μωρού σας και βοηθήστε το να αναπτύξει υγιείς συνήθειες δίχως να το κακομαθαίνετε.  

Ωστόσο, αυτός ο αρχικός σχεδιασμός θα πρέπει να αλλάζει από καιρό σε καιρό καθώς μεγαλώνει το παιδί – θα πρέπει, λοιπόν, να είστε προσαρμοστικές. Είναι, επίσης, σημαντικό ο εργοδότης σας να γνωρίζει τις ώρες στις οποίες εργάζεστε καθώς και τον όγκο εργασίας που μπορεί να αναμένει από εσάς.  

  1. Ζητήστε Βοήθεια

Παρότι οι περισσότερες μητέρες δεν τρελαίνονται με την ιδέα της ανάθεσης της φροντίδας του μωρού τους σε τρίτους, είναι απλά αναπόφευκτο από καιρό σε καιρό, ειδικά για μια εργαζόμενη μητέρα – ειδικά όταν έχετε να κάνετε με μια πιεστική διορία. Επομένως, καλό θα ήταν να προετοιμαστείτε εκ των προτέρων για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Φτιάξτε μια λίστα με άτομα που εμπιστεύεστε και μπορούν να σας βοηθήσουν για καναδυό ώρες προσέχοντας το μωρό σας.  

Είναι ζωτικής σημασίας να περιλάβετε αξιόπιστα αλλά και έμπειρα άτομα στη φροντίδα των παιδιών σας, αλλά και να βάλετε στη λίστα σας όσο το δυνατόν περισσότερα. Φυσικά, καλά θα κάνετε να τους το πείτε κιόλας! Το να γνωρίζουν από πριν πως σκοπεύετε να ζητήσετε κάποια στιγμή τη βοήθειά τους είναι σημαντικό.  

  1. Θέστε Προτεραιότητες

Παρά τις σθεναρές σας προσπάθειες, θα υπάρξουν στιγμές που μια κατάσταση δεν θα εξελιχθεί όπως ακριβώς την περιμένατε. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο ορισμός σαφών προτεραιοτήτων είναι το κλειδί.  

Ίσως σιχαίνεστε να βλέπετε πιάτα άπλυτα στο νεροχύτη σας και μια στοίβα ρούχα να περιμένουν να σιδερωθούν, τέτοιου είδους δευτερεύοντες δραστηριότητες πρέπει να αναβληθούν αν θέλετε να φροντίσετε τις ανάγκες του μωρού σας και ταυτόχρονα να εκπληρώσετε τις απαιτήσεις του εργοδότη σας. Αν δεν υπάρχει κανείς διαθέσιμος να προσφέρει μια χείρα βοηθείας, μπορείτε να φροντίσετε για τέτοιου είδους καθήκοντα αφού εκπληρώσετε πρώτα τις σημαντικότερές σας ευθύνες.  

  1. Να έχετε Ρεαλιστικές Προσδοκίες

Αυτό είναι, ίσως και το δυσκολότερο από όλα, ειδικά αν είστε μια υπάλληλος που παίρνει στα σοβαρά το ρόλο της και έχει πείρα στο χώρο, ενώ παράλληλα βλέπετε τη δουλειά που σας ανατίθεται να διογκώνεται. Πρέπει να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες και να υπολογίζετε όχι μόνο τα χρήματα, αλλά επίσης και το χρόνο και την ενέργεια που θα απαιτήσει από σας και το βαρύ σας πρόγραμμα ένα καινούργιο project. Εξηγήστε στον εργοδότη σας γιατί το κάνετε αυτό. Οι περισσότεροι από αυτούς εκτιμούν την εντιμότητα και την ειλικρίνεια και γενικά εμπιστεύονται περισσότερο υπαλλήλους που είναι πρόθυμοι να χάσουν κάποια επιπλέον χρήματα παρά να μην κρατήσουν μια υπόσχεση που έχουν δώσει.  

Να θυμάστε, επίσης, πως καλή μητέρα είναι αυτή που βρίσκει χρόνο για ξεκούραση. Αν φτάσετε σε σημείο εξάντλησης και αρρωστήσετε, προφανώς δεν θα μπορείτε να αποδώσετε ούτε ως μητέρα ούτε ως εργαζόμενη.    

Συμπέρασμα

Η αρχή που κρύβεται πίσω από όλα αυτά τα tips δεν είναι άλλη από αυτή: ο σωστός σχεδιασμός είναι το κλειδί! Παραμείνετε οργανωμένες, προσπαθήστε να κάνετε καλό και ρεαλιστικό σχεδιασμό εκ των προτέρων και σύντομα θα διαμορφώσετε ένα κύκλο εργασιών που θα αποδίδει και θα σας επιτρέπει να είστε η καλύτερη μαμά και, ταυτόχρονα, μια εξαιρετική επαγγελματίας στο χώρο σας.