4 Στοιχεία στο Παιδικό Δωμάτιο που Δυσκολεύουν τη Μελέτη και το Διάβασμα

4 Στοιχεία στο Παιδικό Δωμάτιο που Δυσκολεύουν τη Μελέτη και το Διάβασμα

Ένα παιδικό υπνοδωμάτιο προσφέρει κι άλλα στοιχεία σε ένα παιδί παρά μόνο ύπνο. Παρότι τα δωμάτια που χρησιμοποιούμε εμείς οι ενήλικες είναι όντως υπνοδωμάτια, καθώς τα χρησιμοποιούμε κυρίως για τον ύπνο μας, το παιδί περνά μεγάλο μέρος του χρόνου του στο δωμάτιό του κάνοντας ένα σωρό εργασίες αλλά και απολαμβάνοντας ώρες παιχνιδιού και δημιουργικότητας.

Οι μεγάλοι φαίνεται ότι, αρκετά συχνά, το ξεχνάμε αυτό και διαμορφώνουμε το δωμάτιο με γνώμονα αποκλειστικά τη διακόσμηση ή τον ύπνο του παιδιού, και όχι τις λοιπές δραστηριότητές του, ιδίως το διάβασμα. Το παιδικό δωμάτιο θα πρέπει να εξυπηρετεί πρωτίστως τις ανάγκες του παιδιού. Έρευνες έχουν μάλιστα δείξει πως το περιβάλλον στο οποίο μελετά το παιδί παίζει μεγάλο ρόλο στις επιδόσεις του.

Ποια είναι μερικά στοιχεία που συχνά δυσκολεύουν τη μελέτη και το διάβασμα του παιδιού; Ρίξτε μια ματιά παρακάτω και δείτε τι μπορείτε να βελτιώσετε στο δωμάτιο του δικού σας παιδιού.

 

1. Απουσία Οργανωμένου Χώρου Μελέτης

Το πάτωμα είναι για παιχνίδι και το κρεβάτι για ύπνο και χαλάρωση – όχι για διάβασμα και μελέτη. Ένα παιδικό δωμάτιο πρέπει απαραιτήτως να έχει γραφείο, μια κατάλληλη καρέκλα για το βάρος και τον σωματότυπό του και, γενικότερα, έναν οργανωμένο χώρο μελέτης, με βιβλιοθήκη και σημεία αποθήκευσης των βιβλίων και των χαρτικών του. Ρίξτε, για παράδειγμα, μια ματιά στην ανανεωμένη συλλογή γραφείων και αντίστοιχων αξεσουάρ της LIFETIMEKidsrooms.

Δείτε τη συλλογή

Εκτός του ότι το γραφείο και η βιβλιοθήκη διευκολύνουν και κάνουν πιο άνετη τη μελέτη και το διάβασμα, επιτρέπουν στο παιδί να συσχετίζει στη διάνοιά του το κρεβάτι αποκλειστικά με την ξεκούραση.

 

2. Κακός Φωτισμός

Ειδικά το φθινόπωρο και τον χειμώνα, το παιδί συνήθως μελετά σε ώρα που το φυσικό ηλιακό φως έχει χαθεί. Ο καλός φωτισμός είναι ουσιώδης για να μπορεί το παιδί να συγκεντρώνεται δίχως να κουράζεται εύκολα ή να προκαλεί πρόβλημα στην όρασή του.

Αλήθεια, γνωρίζατε ότι ένα παιδικό δωμάτιο πρέπει να έχει τουλάχιστον τρεις διαφορετικές εστίες φωτός, περιλαμβανομένου λαμπατέρ, φωτιστικού δαπέδου και φωτιστικού οροφής; Δείτε μερικές προτάσεις της LIFETIMEKidsrooms.

Προτάσεις

3. Κακή Οργάνωση

inner 4 elements in a chlidren room that can make studying difficult

Είναι σημαντικό ένα δωμάτιο να είναι τακτοποιημένο. Η ακαταστασία, όπως επίσης και ένα υπερβολικά φορτωμένο με πράγματα δωμάτιο, προκαλεί συνεχείς περισπασμούς στο παιδί κατά τη διάρκεια της μελέτης του.

Τι μπορείτε να κάνετε; Φροντίστε όλα τα παιχνίδια του να κλείνονται σε ντουλάπια παρά να βρίσκονται διάχυτα στον χώρο ή να τοποθετούνται σε ανοιχτά ράφια. Με τον τρόπο αυτό μειώνετε τους «πειρασμούς» και δεν δίνετε αφορμή στο παιδί να αφήσει τη μελέτη του για να ασχοληθεί με κάτι άλλο.

Φυσικά, για να γίνει αυτό, χρειάζεστε ένα παιδικό δωμάτιο με άφθονους αποθηκευτικούς χώρους.

 

4. Υπερβολική Διακόσμηση

Όπως είπαμε και προηγουμένως, προτεραιότητα στο παιδικό δωμάτιο θα πρέπει να είναι οι ανάγκες του παιδιού μας, όχι οι απόψεις μας περί αισθητικής!

Αποφύγετε τα έντονα χρώματα στους τοίχους, τα υπερβολικά posters και ταπετσαρίες με χτυπητά μοτίβα και σχέδια. Εκτός του ότι αποσπούν την προσοχή του παιδιού, κουράζουν το μάτι και, κατ’ επέκταση, τη διαύγεια, μειώνοντας την παραγωγικότητά του.

Επικοινωνήστε μαζί μας