5 οφέλη που προσφέρει στα παιδιά η ρουτίνα πριν από τον ύπνο

5 οφέλη που προσφέρει στα παιδιά η ρουτίνα πριν από τον ύπνο

Ο ύπνος είναι εξαιρετικής σημασίας για την ανάπτυξη των παιδιών, αφού εκτός από τον καταλυτικό ρόλο στην υγεία και την ευεξία τους, ενισχύει και την εγκεφαλική λειτουργία. Ενώ το παιδί κοιμάται, ο εγκέφαλος αποθηκεύει τις αναμνήσεις που έχει δημιουργήσει μέσα στη μέρα, χτίζοντας έτσι στις εμπειρίες αλλά και στις γνώσεις του.

Πριν από την τρυφερή καληνύχτα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους λόγους που η δημιουργία και η υιοθέτηση μιας ρουτίνας πριν από τον ύπνο είναι ωφέλιμη για τα παιδιά. Πάμε να δούμε αναλυτικά τα 5 οφέλη που έχουμε μαζέψει:

  1. Η ρουτίνα βοηθά τα παιδιά να νιώθουν πιο ασφαλή

Η δημιουργία, η εφαρμογή και η τήρηση μιας σταθερής, καθημερινής ρουτίνας είναι η σωστή αφετηρία για τον πιο γλυκό και χορταστικό ύπνο.

Γνωρίζουμε ότι στα μωρά και τα μικρά παιδιά αρέσει η επανάληψη και αυτός είναι ο κύριος λόγος που τους επιτρέπει να απολαμβάνουν τη σταθερότητα μιας ρουτίνας. Η εκτέλεση των ίδιων απλών πραγμάτων κάθε νύχτα πριν από τον ύπνο σηματοδοτεί ότι η ώρα για ύπνο πλησιάζει.

  1. Υπενθυμίζει τους κανόνες υγιεινής

Είναι σημαντικό να κουβεντιάσουμε από νωρίς με τα παιδιά και να εξηγήσουμε τους βασικότερους κανόνες σωστής υγιεινής και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να τηρούνται, αφού, αυτή η τακτική βοηθά τα παιδιά να αναγνωρίσουν την ανάγκη να προσέχουν καλύτερα το σώμα τους.

Μετά από κάθε επιθυμητή συμπεριφορά, για παράδειγμα, αν το βραδινό μπάνιο γίνει δίχως γκρίνια, ή αν το παιδί φροντίσει από μόνο του να πλύνει τα δόντια του πριν πέσει για ύπνο, χωρίς τη δική σας υπενθύμιση, τότε μπορείτε να εδραιώσετε και να ενισχύσετε τις προσπάθειές του με λόγια που εκφράζουν την ικανοποίηση και τη χαρά σας.  Μια καλή πρακτική που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι να καταγράφετε την πρόοδό τους σε ένα ημερολόγιο που θα βοηθήσει στην οπτικοποίηση των προσπαθειών τους.

  1. Απαραίτητη με την πάροδο του χρόνου

aparaititi me tin parodo tou xronou

Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, μαθαίνουν να διαχειρίζονται πιο σωστά τον χρόνο τους αλλά και να αυτοεξυπηρετούνται. Μακροχρόνια, με τη βοήθειά σας να εξελίξουν αυτή την πρακτική, η ρουτίνα μετατρέπεται σε συνήθεια, που χαλαρώνει τα παιδιά και τα προετοιμάζει για ύπνο.

  1. Περιορίζει τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών

Αυτή η συνήθεια μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα του ύπνου των παιδιών, αφού το μπλε φως που εκπέμπουν, όχι μόνο κουράζουν τα ματάκια των μικρών σας αλλά καταστέλλουν και τη μελατονίνη, την ορμόνη του ύπνου. Αφού εξηγήσετε με απλά λόγια τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών πριν από τον ύπνο, μπορείτε να επιλέξετε μία άλλη δραστηριότητα που θα τα χαλαρώσει, όπως το να τους τραγουδήσετε το αγαπημένο τους νανούρισμα ή να τους διαβάσετε ένα παραμύθι στο τέλος μιας γεμάτης ημέρας.

  1. Ενθαρρύνει τη μεταξύ σας επικοινωνία

Φυσικά, για τη ρουτίνα να λειτουργήσει ευεργετικά, το πιο σημαντικό είναι να συν-αποφασιστεί μαζί με τα παιδιά σας. Πολλές φορές η απαιτητική καθημερινότητα δεν σας επιτρέπει να αφιερώνετε όσο χρόνο επιθυμείτε με τα παιδιά σας. Εφαρμόζοντας όμως τη δική σας ρουτίνα πριν από τον ύπνο, σας δίνεται η δυνατότητα να ενισχύσετε τον σύνδεσμό σας και να έρθετε πιο κοντά.

Ο χρόνος που περνάτε εκείνη την ώρα μαζί, σας δίνει την ευκαιρία να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μιλήσουν για τις ανησυχίες τους, εδραιώνοντας τη μεταξύ σας σύνδεση και ανοίγοντας περισσότερα κανάλια επικοινωνίας, που είναι απαραίτητα καθώς τα παιδιά πλησιάζουν προς την εφηβεία.

Η ώρα που αφιερώνετε με τα παιδιά σας πριν τα φιλήσετε γλυκά και κλείσετε το φως είναι πραγματικά ξεχωριστή και για τους δυο σας, γι’ αυτό επενδύστε κι απολαύστε στιγμές που ενθαρρύνουν το δέσιμο, το κούρνιασμα και τις αγκαλιές.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, όλα μας τα υπνοδωμάτια σχεδιάζονται με γνώμονα τον ποιοτικό ύπνο του παιδιού. Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να ανυπομονούν να βρεθούν σε ένα δωμάτιο που θα τους κάνει να νιώθουν ασφαλή και θα προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες που θα επιτρέπει την ολόπλευρη ανάπτυξή τους. Ρίξτε μια ματιά στον κατάλογο LIFETIMEKidsrooms και σχεδιάστε την πιο ζεστή φωλίτσα, μαζί!