5 Σημαντικές Συμβουλές Ασφαλείας στο Παιδικό Δωμάτιο

5 Σημαντικές Συμβουλές Ασφαλείας στο Παιδικό Δωμάτιο

Με πόση αγάπη ετοιμάζουν οι γονείς το δωμάτιο που θα στεγάσει τη ζωή και τα όνειρα του παιδιού τους! Χρώματα και στολίδια, παιχνίδια και αξεσουάρ – τα πάντα επιλέγονται με περισσή αγάπη και γούστο.

Τι γίνεται, όμως, με την ασφάλεια; Παρότι προφανώς όλοι οι γονείς θέλουν το παιδί τους να μεγαλώνει σε ένα ασφαλές περιβάλλον, συχνά η απροθυμία να σκεφτόμαστε αρνητικές καταστάσεις για το μωρό ή το παιδί μας μπορεί να μας κάνει να παραβλέπουμε πιθανές εστίες κινδύνου σε ένα παιδικό υπνοδωμάτιο.

Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη τον χρόνο που θα περνά εκεί το αγγελούδι μας, καθώς και την έμφυτη υπερκινητικότητά του και την άγνοια κινδύνου που τα χαρακτηρίζει, τότε η άσκηση προνοητικότητας στο συγκεκριμένο θέμα γίνεται ακόμη πιο σημαντική.

Είπαμε, λοιπόν, να μπούμε εμείς σε αυτή διαδικασία για χάρη σας και να σας παρουσιάσουμε πέντε πιθανές εστίες κινδύνου σε ένα παιδικό υπνοδωμάτιο, καθώς και ορισμένες πρακτικές συμβουλές για να τις αποφεύγετε.

 

  1. Αντικείμενα που θα μπορούσε να καταπιεί

objects that could be swallowed

Η αίσθηση της γεύσης είναι πολύ πιο ανεπτυγμένη στα μωρά από αυτή της όρασης και της ακοής, και το μωρό την εμπιστεύεται και την χρησιμοποιεί συνεχώς για να γνωρίσει και να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του.

Η πρακτική αυτή, όμως, εγκυμονεί κινδύνους, καθώς οτιδήποτε είναι αρκετά μικρό ώστε να το βάλει ολόκληρο στο στόμα του και να το καταπιεί μπορεί να το βάλει σε κίνδυνο!

Επομένως, ώσπου να φτάσει σε μια ηλικία που θα αντιλαμβάνεται τι τρώγεται και τι όχι, φροντίστε να μην υπάρχει τίποτα στο υπνοδωμάτιό του που θα μπορούσε να χωρέσει ολόκληρο στο στόμα του.

 

  1. Ακάλυπτες παροχές ρεύματος & ηλεκτροφόρες συσκευές

Παρότι η σύγχρονη οικιακή τεχνολογία έχει μειώσει πολύ τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας από το απλό άγγιγμα μιας πρίζας, δεν τον έχει εξαλείψει – ειδικά όταν μιλούμε για τα μικροσκοπικά δαχτυλάκια ενός μωρού. Επίσης, ηλεκτρικές συσκευές, όπως λάμπες και φωτιστικά, μπορούν να εκθέσουν το παιδί σε κίνδυνο σε περίπτωση που πέσουν και σπάσουν, καθώς το ντουί συνεχίζει να έχει ρεύμα αν ο διακόπτης είναι ανοιχτός.

Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε για να το προστατέψετε και να κάνετε το δωμάτιό του απολύτως ασφαλές;

Καλύψτε όλες τις παροχές ρεύματος του δωματίου του (ή και του σπιτιού, αν αυτό είναι εφικτό) με ειδικά προστατευτικά καλύμματα που πωλούνται σε όλα τα αντίστοιχα καταστήματα. Φροντίστε, επίσης, να μην είναι προσβάσιμο κανένα λαμπατέρ, φωτιστικό ή τα καλώδιά τους στο μωρό – κι αν είναι, να μην μπορεί σε καμία περίπτωση να τα αγγίξει ή να τα ρίξει.

 

  1. Σκόρπια παιχνίδια

scattered toys

Όσο το παιδί είναι ξαπλωμένο στο πάτωμα και έχει όλα του τα παιχνίδια σκόρπια γύρω του, δεν υπάρχει κίνδυνος (παρά μόνο για τον γονέα!). Όταν τελειώνει, όμως, το παιχνίδι και το παιδί πάει για ύπνο, πρέπει όλα να μαζεύονται προσεκτικά σε ένα καλάθι ή άλλον αποθηκευτικό χώρο. Αυτό είναι ακόμη σημαντικότερο όταν το παιδί αρχίσει να περπατά μόνο του.

Δείτε τον Κατάλογο Μας

  1. Παράθυρα, βεράντες και μπαλκόνια

Συχνά στα παιδικά δωμάτια τοποθετούνται έπιπλα, ιδιαίτερα γραφεία, κάτω από το παράθυρο. Παρότι μια τέτοια διαρρύθμιση έχει τα πλεονεκτήματά της, ένα μικρό παιδί θα μπορούσε να σκαρφαλώσει εκεί και να βάλει τον εαυτό του σε κίνδυνο. Φροντίστε να αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο.

Αν το παιδικό δωμάτιο βλέπει σε μπαλκόνι ή βεράντα, βεβαιωθείτε πως τα κάγκελα είναι αρκετά ψηλά και να μην… σκαρφαλώνονται από μικρά παιδιά. Εννοείται ότι δεν τα αφήνουμε ποτέ χωρίς επίβλεψη σε αυτούς τους χώρους, όσο ψηλά κι αν είναι τα κάγκελα.

 

  1. Ραφιέρες και βιβλιοθήκες

shelves and bookcases

Οι ραφιέρες και οι βιβλιοθήκες αποτελούν εστία κινδύνου γιατί συνήθως φέρουν βαριά αντικείμενα που είναι εύκολα προσβάσιμα.

Μωρά και παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν χρειάζονται βιβλιοθήκη στο δωμάτιό τους. Αν, παρόλα αυτά θέλετε να τοποθετήσετε μία στο δωμάτιο, φροντίστε να υπάρχουν μόνο λούτρινα στα ράφια στα οποία έχει πρόσβαση το παιδί, τοποθετώντας τα βαρύτερα αντικείμενα ψηλότερα και βιδώστε τη βιβλιοθήκη στον τοίχο για το ενδεχόμενο σεισμού. Σε καμία περίπτωση μην τοποθετείτε ράφια ή άλλα αντικείμενα πάνω από το κρεβάτι ή την κούνια του παιδιού.

 

Γνωρίζατε πως τα έπιπλα και τα παιδικά υπνοδωμάτια της LIFETIMEKidsrooms είναι σχεδιασμένα με βάση τις αρχές ασφαλείας που μόλις περιγράψαμε; Δείτε την πλούσια συλλογή μας και χαρίστε στο αγγελούδι σας την άνεση και την ασφάλεια που του αξίζει!