5 συμβουλές για να μεγαλώσετε αισιόδοξα και χαρούμενα παιδιά

5 συμβουλές για να μεγαλώσετε αισιόδοξα και χαρούμενα παιδιά

Χωρίς αμφιβολία, το μεγάλωμα των παιδιών είναι συγχρόνως η πιο σημαντική αλλά και η πιο απαιτητική  δουλειά που έχουμε να κάνουμε ως γονείς.

Στην καθημερινή προσπάθειά μας να τους εμφυσήσουμε αξίες όπως η ειλικρίνεια, ο σεβασμός και η ενσυναίσθηση είναι επίσης σημαντικό να σταθούμε δίπλα στα παιδιά μας με κατανόηση, φροντίδα και αγάπη.

Ας δούμε 5 συμβουλές με τις οποίες μπορείτε να συμβάλλετε έμπρακτα ως γονείς στη διαμόρφωση του αισιόδοξου χαρακτήρα του παιδιού σας.

  • Φροντίστε να Νιώθουν ότι τα Αγαπάτε

Το παιδί που νιώθει ότι το αγαπάνε, δεν φοβάται να έρθει αντιμέτωπο με την αποτυχία. Αντίθετα, με το να είστε δίπλα του, το βοηθάτε να δει την αποτυχία ως σκαλοπάτι για την επιτυχία. Το να επιτρέπετε τη δυνατότητα για λάθη, εφοδιάζει τα παιδιά με την ευκαιρία να ακονίσουν δημιουργικά το μυαλό τους και να χαρούν πραγματικά με κάθε εκπλήρωση οποιουδήποτε στόχου τους.

Μείνετε δίπλα στα παιδιά σας, αγκαλιάστε τα γενναιόδωρα και εκτιμήστε τη μοναδικότητά τους, αποφεύγοντας να τα συγκρίνετε με άλλα. Αντίθετα, μπορείτε να επαινέσετε την προσπάθεια και τη δέσμευσή τους, παρέχοντας τα θεμέλια για την υγιή συναισθηματική ευεξία του παιδιού, θυμίζοντάς τους ότι είστε εκεί για να τα βοηθήσετε να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο, μαζί.

  • Χτίστε ένα Θετικό Περιβάλλον

xtiste ena thetiko perivallon

Μπορεί να ακούγεται απλό ή αυτονόητο, αλλά είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να μεγαλώνουν σε ένα ασφαλές και θετικό περιβάλλον. Κι επειδή το γέλιο είναι όντως μεταδοτικό, προσθέστε το άφοβα στην καθημερινότητά σας!

Κάντε τα παιδιά σας να νιώθουν όμορφα και περήφανα, χτίζοντας την αυτοπεποίθησή τους και γιορτάστε μαζί την επιτυχία τους. Από το ποδήλατο μέχρι το διάβασμα, ή τη βοήθειά τους σε κάποια θέματα του σπιτιού, δείξτε τους ότι είστε χαρούμενοι για τα επιτεύγματά τους.

  • Αναγνωρίστε τα Συναισθήματά τους

Μιλώντας με τα παιδιά σας και ακούγοντας τους προβληματισμούς τους, ενθαρρύνετε τη μεταξύ σας επικοινωνία, ενισχύοντας τον σύνδεσμο που σας ενώνει.

Αφιερώνοντας χρόνο για να συζητήσετε οποιοδήποτε θέμα τους απασχολεί, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να διαχειριστούν καλύτερα τα συναισθήματά τους, όποια και να είναι αυτά, και να αισθανθούν ασφαλείς. Έτσι, μπορείτε να προχωρήσετε σε μια ειλικρινή συζήτηση που θα σας οδηγήσει μαζί στη λύση. 

  • Μάθετέ τους την Ευγνωμοσύνη

Όπως είναι φυσικό, η πιο σημαντική επιρροή στη συναισθηματική και ηθική ανάπτυξη των παιδιών είναι οι γονείς και το περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσονται. Όσο ο χαρακτήρας του παιδιού σας είναι ακόμα εύπλαστος, είναι καιρός να αναλάβετε δράση και να το βοηθήσετε να αναπτύξει την ευγνωμοσύνη.

Ηγηθείτε με το παράδειγμά σας και φτιάξτε μαζί μία λίστα με τα πράγματα για τα οποία εσείς και τα παιδιά σας νιώθετε χαρά κι ευγνωμοσύνη – οτιδήποτε μικρό ή μεγάλο. Βοηθώντας τα να αντιληφθούν τα πράγματα για τα οποία είναι ευγνώμονες, καλλιεργείτε μαζί και την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια.

  • Ενθαρρύνετε το Δημιουργικό Παιχνίδι

entharinete to dimiourgiko paixnidi

Ακόμη και το πιο απλό παιχνίδι καταφέρνει να γεμίσει μικρούς και μεγάλους με χαρά, αισιοδοξία και ικανοποίηση. Άλλωστε, το βιωματικό παιχνίδι είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη, τόσο της προσωπικότητας τους, όσο και της λειτουργίας του εγκεφάλου των παιδιών, αφού παρέχει άλλη μία διέξοδο για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Tο ελεύθερο παιχνίδι ίσως είναι το πιο διασκεδαστικό μέσο για τα παιδιά να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους, αφού τα επιτρέπει να αποκτήσουν σημαντικές εμπειρίες, βοηθώντας τα να αποκωδικοποιήσουν τα διάφορα ερεθίσματα που βρίσκονται στο περιβάλλον τους. Με τη σειρά τους, αυτές οι εμπειρίες ενθαρρύνουν την αυτό-ανακάλυψη, την επικοινωνία και τη συνεργασία.

Επικοινωνιακά, για τον καθένα από εμάς, η ευτυχία ορίζεται διαφορετικά, όμως η χαρά μεταφράζεται στο πιο αληθινό χαμόγελο και σ’ ένα γάργαρο γέλιο. Η ευτυχία δεν είναι αγώνας δρόμου. Είναι στιγμές και κρύβεται παντού γύρω μας, αρκεί να ψάξουμε για να τη βρούμε!