Διάβασμα στο σπίτι: 4 tips για σωστή μελέτη!

inner diavasma sto spiti 4 tips gia swsti meleti

Γνωρίζοντας ότι το παιδικό υπνοδωμάτιο χρησιμοποιείται από το παιδί όχι μόνο την ώρα του ύπνου αλλά και για να απολαμβάνει ώρες παιχνιδιού, δημιουργικότητας και για να κάνει τις εργασίες του, έχουμε μαζέψει μερικά tips για σωστό διάβασμα στο σπίτι

Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες , με την πρωτόγνωρη διδασκαλία εξ’ αποστάσεως και τη μελέτη στο σπίτι, η ώρα που το παιδί καλείται να διαβάσει, ίσως συχνά να προκαλεί έντονες συζητήσεις. Αντιλαμβανόμενοι των ιδιαίτερων αυτών περιστάσεων και τη μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητα των παιδιών, σας παρουσιάζουμε τρόπους μέσα από τους οποίους μπορείτε να τα στηρίξετε και να ενισχύσετε τις προσπάθειές τους.

  • Αποφασίστε μία Ρουτίνα

Αρχικά, οφείλουμε να βοηθήσουμε το παιδί να θέσει μια ρουτίνα, εντοπίζοντας τα στοιχεία που δυσκολεύουν τη συγκέντρωση. Η διαδικασία μπορεί να είναι απλή και για παράδειγμα να υπογραμμίζει πως, όταν κάθομαι να διαβάσω, συμβουλεύομαι το πρόγραμμα της επόμενης μέρας και βάζω στο γραφείο μου τα βιβλία και τα τετράδια που θα χρειαστώ. Με αυτόν τον τρόπο, ελαχιστοποιούμε τις αχρείαστες μετακινήσεις μέσα στο σπίτι για να φέρει την ξύστρα από το δίπλα δωμάτιο, ή το τετράδιο με τις σημειώσεις που ξέχασε σε άλλο χώρο που σίγουρα θα αποσπάσουν την προσοχή του. 

apofasiste mia routina

  • Φτιάξτε ένα βολικό περιβάλλον μελέτης

Έρευνες αποκαλύπτουν ότι το περιβάλλον στο οποίο μελετά το παιδί παίζει μεγάλο ρόλο στις επιδόσεις του, γι’ αυτό και το πιο σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε έναν ευχάριστο χώρο μελέτης που θα το ηρεμεί και θα το βοηθά να αφοσιώνεται στα διαβάσματά του.

Για παράδειγμα, ένα εργονομικό γραφείο που προσαρμόζεται στο ύψος του δικού σας παιδιού προσφέρει περισσότερη άνεση κατά τη διάρκεια της μελέτης. Ταυτόχρονα, το φυσικό φως σε συνδυασμό με ένα φωτιστικό με περιστρεφόμενη κεφαλή ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες του είναι ουσιώδους σημασίας για να μπορεί να συγκεντρώνεται χωρίς να κουράζει τα ματάκια του.

  • Διδάξτε την Αξία της Οργάνωσης

Η έλλειψη οργάνωσης συχνά κάνει τη μελέτη ακόμη πιο κουραστική. Αν υπάρχουν σκορπισμένα παιχνίδια παντού ή μαξιλάρια πεταμένα στο πάτωμα, τότε η προσοχή του παιδιού είναι λογικό να αποσπάται εύκολα και η σκέψη του να αφαιρείται. Είναι λοιπόν σημαντικό να μάθετε στους μπόμπιρές σας την αξία ενός τακτοποιημένου χώρου από νωρίς, μειώνοντας έτσι και τα ερεθίσματα που δυσκολεύουν στη συγκέντρωση. 

Τι μπορείτε να κάνετε; Φροντίστε πως στο παιδικό δωμάτιο υπάρχει επαρκής αποθηκευτικός χώρος για όλα τους τα παιχνίδια, ώστε να μην βρίσκονται διάχυτα στον χώρο ή να τοποθετούνται κάπου όπου το παιδί θα έχει συνεχή οπτική επαφή.

  • Ενισχύστε την Αυτόνομη Μελέτη

Αν δείτε ότι κάποια άσκηση το δυσκολεύει, αντισταθείτε στον πειρασμό να την κάνετε εσείς αλλά προτιμήστε να ενθαρρύνετε την προσπάθειά του, με καθοδηγούμενη επεξήγηση και επιβράβευση στο τέλος. Ενθαρρύνοντας την αυτόνομη μελέτη, τα παιδιά αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες ως πρόκληση, αποκτώντας ανεξαρτησία, αυτοπειθαρχία και αίσθημα ευθύνης. 

Όλα τα πιο πάνω στοιχεία είναι εξίσου σημαντικά και διευκολύνουν τη μελέτη, με το σωστό περιβάλλον να παίζει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια που καταβάλλει το παιδί. Σε περίπτωση όμως που δείτε το παιδί σας να δυσκολεύεται με το διάβασμα, τότε είναι εξίσου σημαντικό να υπάρχει ειλικρινής επικοινωνία και προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων που ανταποκρίνονται στις δικές τους ανάγκες.

Δείτε τον κατάλογο LIFETIMEKidsrooms και να ανακαλύψετε ιδέες ειδικά σχεδιασμένες για τις ανάγκες των παιδιών σας, που επίσης θα σας βοηθήσουν στη δημιουργία του ιδανικού περιβάλλοντος μάθησης για αυτά.