Καρκίνος Του Μαστού – Η Πρόληψη Είναι Τρόπος Ζωής!

Καρκίνος Του Μαστού – Η Πρόληψη Είναι Τρόπος Ζωής!

Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί σε όλον τον κόσμο ως μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Σε κάθε γωνιά του πλανήτη διοργανώνονται εκδηλώσεις και δράσεις που σκοπό έχουν να βοηθήσουν τον κόσμο, και ιδιαίτερα τις γυναίκες, να αντιληφθούν την τεράστια σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης – που είναι μακράν τα σπουδαιότερα όπλα μας για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης νόσου.

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αντιμετωπιστεί! Αυτό που χρειάζεται είναι κατάλληλη ενημέρωση κι επαγρύπνηση – από κάθε γυναίκα ξεχωριστά. Ναι, κανείς δεν μπορεί να θωρακίσει την υγεία μας για μας. Εμείς πρέπει να το κάνουμε, τόσο για μας, όσο και για τους ανθρώπους που αγαπούμε και μας αγαπούν.

Παρακάτω, θα βρείτε απλές μα εξαιρετικά σημαντικές συμβουλές για την πρόληψη της νόσου για την έγκαιρη αντιμετώπισή της.

 

Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού & Τρόπος Ζωής

Η υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής αποτελεί την καλύτερη πρόληψη ενάντια σε κάθε νόσο, περιλαμβανομένου και του καρκίνου του μαστού. Φροντίστε, λοιπόν, να ασκείστε τακτικά, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα· η ήπια, τακτική άσκηση έχει επανειλημμένα συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Το ίδιο ισχύει και για τη σωστή διατροφή, ειδικά όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ και τη διατήρηση κατάλληλου σωματικού βάρους. Περιττό φυσικά να πούμε πως, αν καπνίζετε, αυξάνετε κατακόρυφα τις πιθανότητες καρκινογένεσης στο σώμα σας! Κάντε, λοιπόν, στον εαυτό σας το καλύτερο δώρο, διακόπτοντας το κάπνισμα.

 

Η Αξία της Επαγρύπνησης

Φυσικά, όσο υγιής κι αν είναι ο τρόπος ζωής μας, δεν μπορούμε να εξαλείψουμε πλήρως τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Γι’ αυτό είναι σημαντικό, πέρα από τις καλές συνήθειες διατροφής και άσκησης, να εξετάζουμε τους μαστούς μας για πιθανές ενδείξεις της νόσου.

Εξάλλου, πάμπολλες έρευνες ξανά και ξανά έχουν αποδείξει πόσο πιο εύκολα και αποτελεσματικά αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του μαστού όταν διαγιγνώσκεται έγκαιρα.

i axia tis epagripnisis

Τι μπορείτε να κάνετε;

Τακτικό Αυτοέλεγχο μέσω Ψηλάφησης

Η αυτοψηλάφηση είναι μια απλούστατη και ανώδυνη διαδικασία που δεν διαρκεί περισσότερο από ένα λεπτό. Είναι καλό να γίνεται τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος σας. Κάντε τα εξής:

 

Όταν Κάνετε Ντους

Σηκώστε το ένα χέρι και με ενωμένα και τεντωμένα τα δάκτυλα του άλλου χεριού πιέστε μαλακά αλλά σταθερά κάθε σημείου του μαστού, μέχρι του σημείο να νιώσετε το στέρνο σας.

 

Μπροστά στον Καθρέφτη

Υψώστε τα χέρια σας και ελέγξτε προσεκτικά την περιοχή των μαστών για εξανθήματα ή αλλοιώσεις στο δέρμα, καθώς και για εκκρίματα ή αλλοιώσεις στις θηλές, πιέζοντάς τες ελαφρά.

 

Ξαπλωμένη

Αφού ακουμπήσετε τον ώμο σας σε ένα μαξιλάρι, τοποθετήστε το ένα σας χέρι κάτω από το κεφάλι και ψηλαφήστε κυκλικά τον μαστό με το άλλο χέρι.

Εννοείται πως θα πρέπει περιοδικά να κάνετε προληπτικά κλινικές εξετάσεις καθώς και μαστογραφία. Γενικά συνιστάται σε γυναίκες άνω των 20 ετών να εξετάζουν κλινικά το στήθος τους ανά τριετία, και σε όσες είναι άνω των 40 ετών, πέραν της κλινικής εξέτασης, να κάνουν μαστογραφία μία φορά τον χρόνο.

Αν έχετε ιστορικό καρκίνου στην οικογένειά σας, οι εξετάσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται συχνότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.  

 

Η Αξία της Αποφασιστικότητας

Τι γίνεται, όμως, αν μια γυναίκα, παρά τις προσπάθειές της, διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού; Μην το βάλετε κάτω! Ο καρκίνος του μαστού είναι ασθένεια που μπορεί να καταπολεμηθεί, όχι μόνο με τις κατάλληλες θεραπείες ή επεμβάσεις, αλλά, πάνω από όλα, με την αποφασιστικότητά σας και τη θέλησή σας να απολαύσετε τη ζωή και τους αγαπημένους σας ανθρώπους!

 Ναι, ο καρκίνος του μαστού δεν είναι ανίκητος! Με την κατάλληλη πρόληψη, τη σωστή επαγρύπνηση και την αγάπη μας για τη ζωή μπορούμε να τον νικήσουμε!