Μικροί Αστροναύτες! Μάθετε τα Μυστικά του Ηλιακού Μας Συστήματος

Μικροί Αστροναύτες! Μάθετε τα Μυστικά του Ηλιακού Μας Συστήματος

Το καλύτερο και ασφαλέστερο διαστημόπλοιο του κόσμου είναι… η παιδική φαντασία! Η μαγεία του διαστήματος, τα μυστήρια των πλανητών και των άστρων, η γοητεία του άγνωστου και το δέλεαρ της εξερεύνησης και των ανακαλύψεων σαγηνεύουν τη διάνοια του παιδιού, κάνοντας το σύμπαν και το διάστημα ένα από τα πλέον αγαπημένα αντικείμενα των παιδιών!

Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορούμε να οργανώσουμε με το παιδί μας και τους φίλους του για να κεντρίσουμε ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον τους για το σύμπαν και να εντρυφήσουν στη μαγεία του διαστήματος.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες, πρακτικές ιδέες προς αυτήν την κατεύθυνση…

 

 1. Δραστηριότητες για να την Εξερεύνηση του Διαστήματος

Υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μάθετε μαζί με το παιδί περισσότερα για τα ουράνια αντικείμενα, τα αστέρια και τους πλανήτες. Μπορείτε, για παράδειγμα:

 • Να Μάθετε Περισσότερα για τις Φάσεις του Φεγγαριού

Δεν χρειάζονται πολλά. Απλά να βγαίνετε έξω κάθε βράδυ και να παρατηρείτε πώς γεμίζει και πώς φθίνει το φεγγάρι σε ένα διάστημα 28 ημερών. Στη συνέχεια, μπορείτε να του ζητήσετε να σχεδιάσει την κάθε φάση σε χαρτόνι ή να φτιάξει μια συνολική σύνθεση με υλικά χειροτεχνίας.

 • Να Μάθετε Περισσότερα για τον Ήλιο

Το ξέρατε ότι χρειάζονται περίπου 225 εκατομμύρια γήινα χρόνια για το ηλιακό μας σύστημα να κάνει ένα ταξίδι γύρω από τον Γαλαξία μας;  .

Μπορείτε να βρείτε άφθονες τέτοιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες και στη συνέχεια να τις χρησιμοποιήσετε με άλλα βοηθήματα, όπως χάρτες και ζωγραφιές, για να βοηθήσετε το παιδί της να τις συλλάβει.

 • Να καταγράψετε τις Φάσεις Περιστροφής της Γης και τις Εκλείψεις της Σελήνης και του Ήλιου

Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα στρογγυλό αντικείμενο και μια σταθερή πηγή φωτός. Μπορείτε μάλιστα να φτιάξετε κι ένα μοντέλο με άξονες που θα περιστρέφεται συγχρονισμένα για να βοηθηθεί το παιδί να κατανοήσει τα φαινόμενα της έκλειψης του ήλιου και της σελήνης. 

 • Το Ηλιακό Σύστημα

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείτε να κάνετε και μια αναπαράσταση του ηλιακού συστήματος. Αν η κατασκευή ενός περιστρεφόμενου μοντέλου σάς φαίνεται δύσκολη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλά μπάλες από πλαστελίνες σε αντίστοιχα μεγέθη.

 • Φωσφορούχοι Αστερισμοί στο Ταβάνι

Υπάρχουν αστεράκια με αυτοκόλλητο στο πίσω μέρος, τα οποία μπορούν να κολληθούν στο ταβάνι του δωματίου στην ίδια διάταξη με την οποία φαίνονται στον ουρανό! Με τον τρόπο αυτό, κάθε φορά που θα ξαπλώνουν στο κρεβατάκι τους, θα «ταξιδεύουν» στο διάστημα και θα μπορούν εύκολα να τα αναγνωρίζουν στον ουρανό.

 

 1. Φαινόμενα που Μπορούν να Παρατηρήσουν στον Βραδινό Ουρανό

fainomena pou mporoun na paratirisoun ston vradino ourano

Όταν έχουν εκπαιδευτεί με τους τρόπους που αναφέραμε, τα παιδιά θα είναι έπειτα σε θέση να αναγνωρίζουν και να παρατηρούν αντίστοιχα φαινόμενα στον νυχτερινό ουρανό. Για παράδειγμα, τους μήνες που διανύουμε, τον Μάιο και τον Ιούνιο, παρατηρείται:

 • το περίγειο της Σελήνης, οπότε το φεγγάρι βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο με τη Γη (σε απόσταση 363.104 χλμ.) με αποτέλεσμα να εμφανίζεται περίπου 11% μεγαλύτερη από ότι όταν βρίσκεται στο απόγειό της,
 • το μπλε φεγγάρι, η επιπρόσθετη πανσέληνος που ενδέχεται να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού μήνα ή μιας εποχής του έτους,
 • το θερινό ηλιοστάσιο, οπότε ο Ήλιος δίνει την εντύπωση πως επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του προς βορρά ή νότο.

Εννοείται πως ένας ακόμη καλύτερος τρόπος να μάθουν τα παιδιά αυτά τα φαινόμενα και να τα παρατηρήσουν είναι μια επίσκεψη σε ένα αστεροσκοπείο ή μέσω ενός τηλεσκοπίου.

 

 1. Δωμάτιο Space Dream

dwmatio space dreaams

Το υπνοδωμάτιο Space Dream της LIFETIMEKidrooms είναι εμπνευσμένο από τη σαγήνη του διαστήματος και είναι σχεδιασμένο να βοηθά τη φαντασία του παιδιού να ταξιδεύει στις εσχατιές του. Εξάλλου, όρια στη φαντασία δεν υπάρχουν, και τι σημαντικότερο από το να βοηθήσουμε ένα παιδί να ξεκλειδώσει τη δική του και να φτάσει ως τα αστέρια!

Δείτε το υπνοδωμάτιο SpaceDream