Παιχνίδι και Παιδί Πάνε Μαζί! 5 Σημαντικά Οφέλη για την Ανάπτυξη τους

Παιχνίδι και Παιδί Πάνε Μαζί! 5 Σημαντικά Οφέλη για την Ανάπτυξη τους

Το φως για ένα δέντρο, η δροσιά για ένα λουλούδι – το παιχνίδι για ένα παιδί. Είναι ο καλύτερος τρόπος να εξηγήσουμε τη σημασία που έχει η ζωτική αυτή δραστηριότητα για τη σωματική, πνευματική και διανοητική ανάπτυξη ενός παιδιού.

Μέσα από το παιχνίδι, το παιδί διασκεδάζει και παράλληλα ανακαλύπτει τον κόσμο και τον εαυτό του, αντιλαμβάνεται τις δεξιότητες και τις ικανότητές του, τα ελαττώματα μα και τα δυνατά του σημεία και, έτσι, διαμορφώνει την προσωπικότητα, τα όνειρα και τους στόχους του.

Για να έχετε μια σαφέστερη αντίληψη για το πως γίνονται όλα αυτά, ρίξτε μια ματιά παρακάτω:  

 

  1. Σωματική & Κινητική Ανάπτυξη

Μέχρι την ηλικία των δύο ετών, το μωρό έχει κατορθώσει να ελέγξει πλήρως το σώμα του κινητικά, τόσο από άποψη δεξιοτήτων αδρής κινητικότητας, που περιλαμβάνουν μεγάλες κινήσεις του σώματος, όσο και λεπτής κινητικότητας, που κατακτώνται μέσω της συνεχούς κίνησης των βραχιόνων και των χεριών, καθώς και των δακτύλων.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι για την εξοικείωση του παιδιού με το πλήρες εύρος αυτών των κινήσεων. Παράλληλα, μέσω του παιχνιδιού, αναπτύσσονται και τα αισθητήριά του, όπως αυτό της αφής, της ακοής, της όρασης και της γεύσης, καθώς τα παιδιά, όπως ίσως θα έχετε παρατηρήσει, πρώτα εξερευνούν το αντικείμενο του παιχνιδιού τους και μετά ξεκινούν να παίζουν με αυτό, συντονίζοντας χέρια και μάτια και κατανοώντας ασυνείδητα έννοιες όπως ο χώρος, οι διάφορες κατευθύνσεις, ο ρυθμός κτλ.

 

  1. Γνωστική Ανάπτυξη

Το παιχνίδι, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα έτη ζωής του παιδιού, παίζει ζωτικό ρόλο για τη γνωστική του ανάπτυξη. Πολύ σημαντικά ως προς αυτό είναι τα παιχνίδια µίµησης ρόλων και δραµατοποίησης, καθώς και παιχνίδια που απαιτούν την άσκηση μνήμης. Σταδιακά, το παιχνίδι που περιλαμβάνει τη συμμετοχή και άλλων, ιδιαίτερα παιδιών παρόμοιας ηλικίας, βοηθά το παιδί να διευρύνει την ικανότητα της συμβολικής του σκέψης, να αποκτήσει τη δυνατότητα διενέργειας λογικών συλλογισμών και να αναπτύξει τη φαντασία του, δημιουργώντας νοητές εικόνες – τα πρώτα λιθαράκια, δηλαδή, αφηρημένης σκέψης, που είναι τόσο σημαντικά για την πρόοδό τους στο σχολείο.

Παράλληλα, το παιδί αναπτύσσει και τη γλωσσική του ικανότητα, καθώς και τη δυνατότητα να κάνει ερωτήσεις και επεξεργάζεται τις απαντήσεις που λαμβάνει.

 

  1. Γλωσσικό Αισθητήριο & Λεξιλόγιο

glwssiko aisthitirio kai leksilogio

Αυτό που γενικά δεν γνωρίζουν αρκετοί, είναι το πόσο νωρίς ξεκινά η γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού! Ένα βρέφος τεσσάρων μόλις ημερών μπορεί να ξεχωρίζει γλώσσες και προτού κλείσει εξήντα ημέρες ζωής έχει αναπτύξει την ικανότητα να νοηματοδοτεί συγκεκριμένους ήχους, των οποίων οι γονείς, ιδιαίτερα η μητέρα, µπορούν να ξεχωρίσουν τη σημασία τους!

Σε ηλικία περίπου ενός έτους ήδη ψελλίζει τις πρώτες του λεξούλες, που φυσικά αναπτύσσονται σε κανονικό λεξιλόγιο ανάλογα με τα ερεθίσματα που λαμβάνει από το περιβάλλον του, ιδιαίτερα μέσα από το παιχνίδι – λεξιλόγιο που σύντομα περιλαμβάνει μερικές εκατοντάδες λέξεις. Σύντομα θα το ακούσετε να δίνει φωνή στα παιχνίδια του, κάνοντας τάχα πως μιλούν εκείνα. Όσο περισσότερα παιχνίδια μίμησης έχει στη διάθεσή του, τόσο περισσότερο και ταχύτερα θα εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του.

 

  1. Κοινωνικοποίηση & Συναισθηματική Ανάπτυξη

Το παιδί πρέπει να κοινωνικοποιηθεί για να αναπτυχθεί σωστά, ιδιαίτερα στη συναισθηματική ανάπτυξή του. Το παιχνίδι είναι ο σημαντικότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος κοινωνικοποίησής του, άρα και το ιδανικό μέσο για την ομαλή συναισθηματική του ανάπτυξη.

Μέσα από τη σχέση εξάρτησης που έχουν με τους γονείς, τα παιδιά αρχίζουν να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους και να τον διακρίνουν από το περιβάλλον τους - αποκτούν δηλαδή αυτό-συναίσθηση. Μέσω του παιχνιδιού, όμως, ιδιαίτερα με άλλα παιδιά, το παιδί μαθαίνει να αλληλεπιδρά και με άτομα με τα οποία δεν έχει σχέση εξάρτησης, και με τα οποία δεν μπορεί απλά να απαιτεί ό,τι θέλει ή να περιμένει πλήρη εκπλήρωση των επιθυμιών του. Πόσο σημαντικά μαθήματα για τη ζωή, δεν συμφωνείτε;

 

  1. Φαντασία και Δημιουργικότητα

fantasia kai dimiourgikotita

Τέλος, το παιχνίδι, όπως είναι ευρέως γνωστό, παίζει κομβικό ρόλο στην ικανότητα του εγκεφάλου να σχεδιάζει κάτι που δεν είναι ακόμη υπαρκτό και να επιχειρεί στη συνέχεια την πραγματοποίησή του⋅ συμβάλλει, δηλαδή, στην όξυνση της φαντασίας και της δημιουργικότητας του παιδιού. Το σπουδαιότερο από όλα σε αυτή τη διαδικασία είναι το πόσο σοβαρά παίρνει το παιδί το παιχνίδι του. Με την ίδια σοβαρότητα αργότερα θα σχεδιάζει το μέλλον του ως έφηβος και την καριέρα του ως ενήλικας.

Το παιχνίδι είναι η πεμπτουσία της διαδικασίας ανάπτυξης ενός υγιούς, από κάθε άποψη, παιδιού. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να κάνουμε κι εμείς ό,τι μπορούμε για να τους εξασφαλίσουμε έναν χώρο και ένα περιβάλλον που, παρότι ασφαλές και χαλαρωτικό, θα τους επιτρέπει να αφιερώνονται με όρεξη στο παιχνίδι, τόσο μόνοι τους, όσο και με φίλους τους.

 

Τα δωμάτια της LIFETIMEKdisrooms έχουν όλα σχεδιαστεί με πρώτιστη προτεραιότητα το παιχνίδι, εξασφαλίζοντας άφθονους χώρους, ύψιστη ασφάλεια, προσαρμοστικότητα και λειτουργικότητα, τόσο για το παιδί, όσο και για τον γονέα. 

Δείτε τη συλλογή παιδικών υπνοδωματίων