Πώς Μπορεί το Παιδικό Δωμάτιο να Διαμορφώσει την Προσωπικότητα του Παιδιού Σου

Πώς Μπορεί το Παιδικό Δωμάτιο να Διαμορφώσει την Προσωπικότητα του Παιδιού Σου

Το παιδικό δωμάτιο είναι ένας συνδυασμός υπνοδωματίου, παιχνιδότοπου και «θερμοκοιτίδας», που βοηθά στην ανάπτυξη του χαρακτήρα και προσωπικότητας ενός παιδιού.

Παρότι στο παρελθόν, θεωρούταν παραδοσιακά ως το λιγότερο σημαντικό τμήμα μιας κατοικίας, οι σύγχρονοι παιδοψυχολόγοι έχουν αφυπνίσει τους γονείς και έχουν αυξήσει την ευαισθησία του κοινού γύρω από τη σημασία του, ιδιαίτερα όσον αφορά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα ενός παιδιού.

Παρακάτω, θα ανακαλύψετε ορισμένους τρόπους που διαμορφώνεται ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα ενός παιδιού μέσα από τον χώρο του…

 

Προσωπικός Χώρος για μια Ξεχωριστή Προσωπικότητα

Μια μοναδική προσωπικότητα χρειάζεται τον προσωπικό της, ξεχωριστό χώρο. Γι’ αυτό και οι παιδοψυχολόγοι συστήνουν, όπου φυσικά είναι αυτό δυνατόν, το κάθε παιδί να έχει το δικό του δωμάτιο, όπου θα μπορούν να τον διαμορφώσουν καταπώς θέλουν στις διάφορες φάσεις της ζωής τους, προσδιορίζοντας από μόνα τους τι είναι σημαντικό για αυτά και τι όχι –τις αξίες τους δηλαδή-, και διακοσμώντας το με το γούστο τους.

Αν πάλι δεν υπάρχει άλλη επιλογή και πρέπει δυο παιδιά να μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο, και πάλι θα πρέπει να υπάρχει μια ισομερής κατανομή του, ώστε να έχει το καθένα από αυτά τον προσωπικό του χώρο.   

Δείτε τις συλλογές μας

Η διαδικασία αυτή θα τους εμφυσήσει μια πρώιμη αίσθηση ελέγχου: το παιδί θα κατανοήσει πως μπορεί, σε μεγάλο βαθμό, να ελέγξει τον κόσμο και την καθημερινότητά του. Μόλις το καταλάβει αυτό, σύντομα θα κατανοήσει επίσης πως ο έλεγχος αυτομάτως επιφέρει και ευθύνες. Εφόσον εκείνο ελέγχει τον χώρο του, είναι και υπεύθυνο για αυτό – για τα θετικά και τα αρνητικά του σημεία: για το αν είναι τακτοποιημένο και καθαρό, για το αν μοιάζει με χοιροστάσιο ή με πεδίο μάχης. Εφόσον το ελέγχει και είναι υπεύθυνο για αυτό, η εικόνα του δωματίου αυτομάτως θα έχει αντανάκλαση στο ίδιο – στην εικόνα που διαμορφώνει για τον εαυτό του, καθώς και στην εικόνα που εκπέμπει στους άλλους.

Πολύτιμα μαθήματα για το υπόλοιπο της ζωής του, δεν νομίζετε;

 

Ύπνος – Η Πεμπτουσία της Καλής Υγείας

ypnos i pemptousia tis kalis ygeias

 

Το παιδικό υπνοδωμάτιο είναι σημαντικό για έναν ακόμη λόγο: είναι το άδυτο της ξεκούρασης για το παιδί, όπου θα ξεκουράζεται και, το κυριότερο, θα κοιμάται. Και πάλι, μόλις τις τελευταίες δεκαετίες έγινε πληρέστερα αντιληπτή η κεφαλαιώδης σημασία του ύπνου για την καλή διανοητική, σωματική και πνευματική μας υγεία.

Κι όταν λέμε «ύπνο», εννοούμε τον επαρκή, βαθύ, ποιοτικό ύπνο, που εξασφαλίζει την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα του παιδιού στο υπόλοιπο της ημέρας. Δεν είναι τυχαίο που το ανθρώπινο σώμα έχει σχεδιαστεί να κοιμάται στο ένα τρίτο της ζωής του! Μόνο έτσι τα άλλα δύο τρίτα θα μπορούν πράγματι να αξιοποιηθούν!

Θα πρέπει, λοιπόν, το παιδικό δωμάτιο να είναι σχεδιασμένο και εξοπλισμένο έτσι ώστε να βοηθά το παιδί να χαλαρώνει και να κοιμάται εύκολα και χορταστικά. Τα χρώματα, για παράδειγμα, θα πρέπει να είναι χαρωπά, αλλά όχι υπερβολικά έντονα και κουραστικά για το μάτι και τη διάνοια.

Δείτε τον κατάλογο μας

Το Άδυτο της Ιδιωτικότητας

Το παιδικό δωμάτιο είναι ο χώρος που θα διδάξει, επίσης, στο παιδί τη σημασία και την αξία της ιδιωτικότητας. Τα παιδιά, όπως όλοι μας, χρειάζονται έναν χώρο στον οποίο να νιώθουν πως μπορούν να απομονώνονται από τον υπόλοιπο κόσμο – ακόμη κι από τους γονείς τους. Αν χρησιμοποιείτε το δωμάτιό του για αποθήκη, εισβάλλετε άκριτα σε αυτό δίχως να χτυπάτε, ή έχετε πάντοτε τον τελευταίο λόγο στο πώς θα διακοσμήσει το παιδί και την παραμικρή γωνιά του δωματίου, τότε δεν βοηθάτε προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

Ελευθερία Έκφρασης & Κοινωνικοποίηση

eleftheria ekfrasis kai koinwnikopoiisi

Το παιδί θα πρέπει να αισθάνεται πως έχει το δικαίωμα να εκφράζεται άνετα στο υπνοδωμάτιό του. Να θυμάστε πως, αν δεν αισθάνεται καλά σε αυτό, θα αποφεύγει να περνά χρόνο εκεί, καθώς και να καλεί φίλους του για παρέα. Το παιδί δεν πρέπει ποτέ να ντρέπεται για τον προσωπικό του χώρο.

 

Και μην Ξεχνάμε τη Μελέτη

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το παιδικό δωμάτιο είναι και ο κατεξοχήν χώρος μελέτης του παιδιού. Θα ήταν σκέτη αποτυχία αν το παιδί προτιμούσε να διαβάζει στην κουζίνα ή το καθιστικό αντί για το δωμάτιό του.

Για να γίνει το δωμάτιο πιο ελκυστικό για τη μελέτη του παιδιού, θα πρέπει να είναι εύκολο να απομονωθεί από θορύβους και επισκέπτες, καθώς και να είναι καλά οργανωμένο. Η επίπλωση παίζει τον σημαντικότερο ρόλο σε αυτόν τον τομέα.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Τα παιδικά δωμάτια της LIFETIMEKidrooms είναι όλα σχεδιασμένα με τις παραπάνω αρχές υπόψη, ώστε να θέτουν τις βάσεις για την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του κάθε παιδιού. Μάθετε περισσότερα, πατώντας εδώ.