Πώς θα Μάθετε στο Παιδί σας να Μελετά Μόνο του!

Πώς θα Μάθετε στο Παιδί σας να Μελετά Μόνο του!

Στην πραγματικότητα, πολλές έρευνες έχουν αποδείξει πως η απόδοση του παιδιού είναι πολύ καλύτερη όταν έχει αποκτήσει τη συνήθεια να μελετά μόνο του.

Οι λόγοι είναι πολλοί: για παράδειγμα, συχνά ο γονιός βοηθά υπερβολικά το παιδί στις εργασίες του, φτάνοντας ουσιαστικά στο σημείο να τις κάνει εκείνος, με αποτέλεσμα το παιδί ίσως να χάσει την αυτοπεποίθησή του ή και πιθανόν να κακομάθει. Σε άλλες περιπτώσεις, ο γονιός ίσως δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις, τις διδακτικές ικανότητες ή την ψυχραιμία να βοηθήσει ουσιαστικά το παιδί.

Παρότι είναι βέβαιο πως κάποιες φορές το παιδί θα χρειαστεί τη βοήθειά σας, είναι σημαντικό να το βοηθήσετε να μάθει να μελετά μόνο του. Παρακάτω, θα ανακαλύψετε το πώς!

 

1. Εμπνεύστε του Αυτοπεποίθηση

Για να αποκτήσει το παιδί αυτοπεποίθηση, χρειάζεται σταδιακή αυτονόμηση στο θέμα της μελέτης. Αρχικά, πρέπει να σταθείτε δίπλα του και να του μάθετε πώς να μελετά. Τις πρώτες λίγες φορές, θα πρέπει να έχετε πιο ενεργό ρόλο, που θα πρέπει, ωστόσο, σταδιακά να μειώνεται. Κάθε φορά που θα σας χρειαστεί πρέπει να το βοηθήσετε, αλλά πάντοτε δείχνοντάς του πώς να το κάνει μόνο του την επόμενη φορά, ποτέ κάνοντας απλά την άσκηση.

 

2. Καλλιεργήστε Υπομονή και Ρεαλισμό

Είναι σημαντικό να ελέγχετε τα σχόλια ή την αγανάκτησή σας όταν το παιδί δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας – ειδικά αν πιστεύετε ότι εσείς τα καταφέρνατε καλύτερα στην ηλικία του. Η προβολή της δικής σας τελειομανίας και των προσδοκιών σας στο παιδί δεν θα το ωφελήσει και δεν θα το βοηθήσει να αγαπήσει τη μελέτη. Χρειάζεται, λοιπόν, να καλλιεργήσετε υπομονή και να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες για τις δυνατότητες και την απόδοση του παιδιού σας.

 

3. Ενθαρρύνετε την Κατανόηση, όχι την Παπαγαλία ως Μέσο Απομνημόνευσης

entharrinete tin katanoisi oxi tin papagalia ws mesomnimonefsis

Η παπαγαλία, δηλαδή η κατά λέξη απομνημόνευση ενός κειμένου δίχως παράλληλη κατανόηση του νοήματός του, είναι ο δολοφόνος της μάθησης. Βοηθήστε το παιδί να μάθει πόσο σημαντικό είναι να καταλαβαίνει αυτό που διαβάζει και να το απομνημονεύει μαθαίνει κατανοώντας την εσωτερική του συνοχή. Με τον τρόπο αυτό θα αποδίδει καλύτερα κατά την ώρα της παράδοσης μελέτης τους και θα έχει περισσότερες πιθανότητες να αγαπήσει το διάβασμα.

 

4. Διδάξτε του την Αξία της Οργάνωσης

Η έλλειψη οργάνωσης τρώει χρόνο και κάνει τη μελέτη ακόμη πιο κουραστική. Είναι σημαντικό να μάθετε στο παιδί την αξία της οργάνωσης του προσωπικού του χώρου, των πραγμάτων του, αλλά και του χρόνου του. Απαιτήστε από αυτό, με τον πιο κατάλληλο φυσικά τρόπο, να έχει τακτοποιημένα τα πράγματά του, την τσάντα του, καθώς και να δημιουργήσει μαζί σας ένα κατάλληλο πρόγραμμα, ξεχωρίζοντας συγκεκριμένες ώρες της ημέρας για διάβασμα και μελέτη.

 

5. Φροντίστε να Υπάρχει το Κατάλληλο Περιβάλλον

Για να μπορέσει το παιδί να μάθει να μελετά μόνο του, χρειάζεται ένα περιβάλλον που…

1) να είναι ευχάριστο, να μην το ψυχοπλακώνει ή να το μελαγχολεί,

2) να είναι ήσυχο κι απαλλαγμένο από περισπασμούς,

3) καθώς επίσης και να έχει τα στοιχεία εκείνα που θα το καθιστούν λειτουργικό και άνετο για τη μελέτη.

Συχνά, το ίδιο το δωμάτιο των παιδιών τα αποθαρρύνει από τη μελέτη τους. Αν είναι σκοτεινά, μουντά, δίχως τα κατάλληλα έπιπλα, δυσκολεύουν τη μελέτη, αναγκάζοντας το παιδί να ζητά συνεχώς βοήθεια για να την τελειώσει πιο γρήγορα. Τι μπορείτε να κάνετε;

apofigete ta ipervloika entona xrwmata sti diakosmisi

4) Αποφύγετε τα υπερβολικά έντονα χρώματα στη διακόσμηση. Κουράζουν το μάτι και αποσπούν την προσοχή του παιδιού.

5) Βεβαιωθείτε πως υπάρχει επαρκής φωτισμός: σε ένα παιδικό δωμάτιο, εκτός από το κεντρικό φωτιστικό οροφής, θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε ένα λαμπατέρ γραφείου και ίσως και ένα επιδαπέδιο φωτιστικό, ώστε ο χώρος να είναι πάντοτε ευχάριστος και το διάβασμα να μην είναι ποτέ κουραστικό για τα μάτια του. Για ιδανικές λύσεις φωτισμού παιδικού δωματίου, πατήστε εδώ.

6) Φροντίστε να υπάρχει ένα γραφείο, με άφθονο χώρο και λειτουργική σχεδίαση: το παιδί δεν πρέπει να μάθει να διαβάζει στο πάτωμα ή στο κρεβάτι του! Πολύ σημαντική, επίσης, θα είναι και η καρέκλα στην οποία θα κάθεται. Πρέπει να είναι αναπαυτική και να στηρίζει σωστά τη μέση και τον αυχένα του. Παρατηρήστε, για παράδειγμα, τη μοναδική σχεδίαση και λειτουργικότητα που χαρακτηρίζει την ανανεωμένη συλλογή επίπλων γραφείου της LIFETIME Kidsrooms.

7) Φροντίστε να υπάρχουν άφθονοι και κλειστοί αποθηκευτικοί χώροι, ώστε το παιδί να μπορεί να αποθηκεύει τα παιχνίδια και άλλα αγαπημένα του αντικείμενα και να μην τα βλέπει κατά τη διάρκεια της μελέτης του.

Ναι, το σωστό περιβάλλον θα παίξει μεγάλο ρόλο στην προσπάθειά σας να μάθετε στο παιδί σας να μελετά μόνο του.

Επισκεφτείτε το κατάστημα της LIFETIMEkidsrooms ή την ιστοσελίδα μας και ανακαλύψτε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε το ιδανικό περιβάλλον μάθησης για τα παιδιά σας!