Τα παιδιά μαθαίνουν… παίζοντας. 5+1 λόγοι για περισσότερο παιχνίδι!

Τα παιδιά μαθαίνουν… παίζοντας. 5+1 λόγοι για περισσότερο παιχνίδι!

Δεν υπάρχει παιδί που να μην αγαπάει το παιχνίδι και πώς γίνεται αλλιώς, άλλωστε, αφού το παιχνίδι λειτουργεί πολυεπίπεδα στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, συνιστώντας το ιδανικότερο μέσο για να μάθει τον κόσμο  γύρω του αλλά και τον ίδιο τον εαυτό του.

Η ανακάλυψη και ικανοποίηση αποτελούν τους δύο κυριότερους παράγοντες που οι αναπτυξιολόγοι παιδίατροι και οι παιδοψυχολόγοι συνδέουν απόλυτα με την έννοια του παιχνιδιού. Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά βρίσκουν τον προσφορότερο τρόπο να συνεργαστούν να μάθουν, να χαρούν, αλλά και να επικοινωνήσουν με τον κόσμο των μεγάλων.

Οποιοδήποτε παιχνίδι μπορεί εν δυνάμει να επιδράσει θετικά στην ψυχοσύνθεσή των παιδιών προάγοντας ειδικότερα τα παρακάτω πεδία:

psixosinthesi twn paidiwn proagontas eidikotera ta parakatw pedia

  • Γνώση: Το παιχνίδι αποτελεί ένα από τους πρώτους δάσκαλους για το παιδί. Μέσα από αυτό μαθαίνει, από τη βρεφική ηλικία κιόλας, τον κόσμο γύρω του, αποκωδικοποιεί τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα και προβαίνει σε λογικές αντιστοιχίσεις και επαγωγές. Τα παζλ, τα παιχνίδια όχι μόνο εγκυκλοπαιδικών αλλά και εμπειρικών γνώσεων (π.χ. πλαστελίνες, μαγείρεμα, κηπουρική) ενθαρρύνουν την αυτοανακάλυψη και εντυπώνουν τη βιωματική μάθηση.
  • Κίνηση: Το ελεύθερο παιχνίδι ενισχύει την αυτόνομη και αυτόβουλη κίνηση του σώματος, προτρέποντας αυθόρμητα το παιδί να κατακτήσει σημαντικά αναπτυξιακά ορόσημα, όπως την ισορροπία, τον κινητικό έλεγχο, τη μυϊκή δύναμη και ανεξαρτησία, γυμνάζοντας το σώμα του και ενεργοποιώντας μυϊκές ομάδες. Το κουτσό, το σκαρφάλωμα, το κυνηγητό, το σχοινάκι, το ποδήλατο, αλλά και οι πρώιμες κινήσεις του βρέφους που ζυγίζει με το παιχνίδι τον έλεγχο του σώματος και του βάρους του, υπογραμμίζουν τη μεγάλη σημασία του παιχνιδιού στην ανάπτυξη και βελτίωση της αδρής και λεπτής κινητικότητας.
  • Επικοινωνία: Το χαμόγελο ως ανταπόκριση στο παιχνίδι των γονιών αποτελεί το πρώτο παιχνίδι του βρέφους, εγκαθιστώντας σταδιακά τη συνείδηση του κοινού επικοινωνιακού κώδικα με τους άλλους.
  • Γλωσσική ανάπτυξη: Τελεί σε άμεση συνάρτηση με την επικοινωνία, καθώς το παιχνίδι προϋποθέτει τη δόμηση της σκέψης και την ιεράρχηση των ιδεών με στόχο τη σωστή εκφορά τους στο γλωσσικό περιβάλλον. Το κοινωνικό και συνεργατικό παιχνίδι έχει εδώ τον πρώτο λόγο καθώς το παιδί αποτυπώνει γλωσσικά τους κανόνες αλλά και τη ροή.
  • Αυτοέλεγχος, προσαρμογή και κοινωνική συνύπαρξη: Η έκφραση μέσα από το παιχνίδι εντείνεται μέσα από τα ομαδικά σύνολα, όπου το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με τους κανόνες, τα όρια αλλά και τις επιθυμίες των άλλων. Απέναντι σε αυτά τα ερεθίσματα καλείται να τοποθετήσει τον εαυτό του και να εκφράσει τις δικές του ανάγκες.
  • Ικανοποίηση και χαρά: Αποτελεί μια από τις βασικότερες εκφάνσεις του παιχνιδιού. Ακόμα κι αν όλα εκλείψουν, το πιο απλό παιχνίδι είναι αυτό που αναλαμβάνει να γεμίσει την παιδική ψυχή με χαρά, αισιοδοξία και ικανοποίηση. Δεν είναι τυχαίο που σε όποια ηλικία κι αν βρισκόμαστε, η επαφή μας με αυτό, έστω πρόσκαιρη και ευκαιριακή, μας κάνει αυτόματα πιο χαρούμενους. Το παιχνίδι, λοιπόν, έχει την πιο ευεργετική επίδραση στην ψυχολογία των παιδιών καθώς τους προσδίδει ανεξαρτησία, επιβεβαίωση αλλά και αξιοζήλευτη ελευθερία να είναι ο εαυτός τους.

Τα παιδικά υπνοδωμάτια της LIFETIMEKidsrooms, με απόλυτο σεβασμό στις πολύ σημαντικές αυτές ανάγκες, έχουν την ανθεκτικότητα, την καινοτομία και την προσαρμοστικότητα που εμπνέουν τα παιδιά ώστε να περάσουν σε αυτά ξέγνοιαστα παρέα με τους φίλους τους, να δημιουργήσουν τους φανταστικούς κόσμους τους, να γίνουν ιππότες, νεράιδες και μικροί εξερευνητές! Είναι ο δικός τους «μαγικός χώρος» μέσα στον οποίο μπορούν να γίνουν όλα όσα ονειρεύονται!