Ύπνος Και Παιδί: 5 Πασίγνωστοι Μύθοι Καταρρίπτονται

Ύπνος Και Παιδί: 5 Πασίγνωστοι Μύθοι Καταρρίπτονται

Το θέμα του ύπνου είναι από τα πιο παρεξηγημένα θέματα για κάθε νέα μητέρα, που βομβαρδίζεται από έναν κυκεώνα παραπληροφόρησης από καλοπροαίρετους συγγενείς, αδαείς της τηλεόρασης και του διαδικτύου και υποτιθέμενους «ειδικούς», με αποτέλεσμα και να τρομάζει, και να μην ξέρει τι από όλα αυτά όντως ισχύει.

Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα ανακαλύψετε πέντε πασίγνωστους μύθους που σχετίζονται με τον ύπνο και τη μητρότητα και αναμφίβολα έχουν φτάσει και στα δικά σας αυτιά, καθώς και τους λόγους για τους οποίους δεν έχουν βάση στην πραγματικότητα.

 

ΜΥΘΟΣ 1: «Παιδί σημαίνει… Αυπνίες!»

Το πρώτο πράγμα που ακούει μια καινούργια μητέρα είναι πως θα ξενυχτάει καθημερινά τουλάχιστον τους πρώτους δώδεκα μήνες μετά τον τοκετό.

Στην πραγματικότητα, ένα υγιές παιδί θα πρέπει να κοιμάται κανονικά ολόκληρη τη νύχτα από τον πέμπτο κιόλας μήνα. Παρότι τους πρώτους μήνες το παιδί ίσως ξυπνά συχνά εντός της νύχτας αποζητώντας θηλασμό, στο πρώτο κιόλας εξάμηνο αυτή η ρουτίνα θα πρέπει να έχει διακοπεί – και μάλιστα δίχως να χρειάζεται να κάνετε εσείς κάτι για να προσαρμόσετε τις συνήθειες ύπνου του, αν και μερικές συμβουλές από τον παιδίατρό σας μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμες.

 

ΜΥΘΟΣ 2: «Για να Κοιμηθεί, Χρειάζεται ένα Μικρό και Συνεχές Νανούρισμα»

Το καλύτερο είναι το μωρό σας να μάθει να κοιμάται δίχως… «νανουρίσματα», αλλά και χωρίς τη γνωστή ρουτίνα με τα μπιμπερό, τα ατέρμονα χάδια στο κεφάλι και την πλάτη ή το πασίγνωστο και «σεισμικό» πέρα-δώθε. Αυτού του είδους οι τεχνικές, ακόμη κι αν δίνουν στην αρχή την εντύπωση πως κοιμίζουν πιο εύκολα το μωρό, στην πραγματικότητα απλά σας δημιουργούν προβλήματα, καθώς το παιδί δεν θα μπορεί στο μέλλον να κοιμηθεί διαφορετικά!

Η καλύτερη τεχνική, λοιπόν, είναι να μάθει το μωρό εξαρχής να κοιμάται μόνο του, δίχως κάποια ιδιαίτερη «τελετουργία». Ίσως είναι λίγο πιο δύσκολο στην αρχή, αλλά σας γλιτώνει από πολλούς μπελάδες στο μέλλον!

 

ΜΥΘΟΣ 3: «Μην το Ξυπνάς Ποτέ!»

mythos 3 min to ksipnas pote

Αυτό πάλι έχει γίνει το ευαγγέλιο στο οποίο ορκίζονταν γενιές και γενιές γονέων. Μεγάλο λάθος. Δεν λέμε προφανώς να το ξυπνάτε συνεχώς για ψύλλου πήδημα, αλλά κάποιες φορές, ιδιαίτερα όταν θέλετε να διαμορφώσετε μια συγκεκριμένη ρουτίνα που θα το προετοιμάζει για τον νυχτερινό του ύπνο, ίσως χρειαστεί να το κάνετε.

Για παράδειγμα, αν το παιδί αποκοιμηθεί πολύ νωρίτερα από τη συνηθισμένη του ώρα κι εσείς απλά το αφήσετε, το μόνο που θα πετύχετε είναι να ξυπνήσει στη μέση της νύχτας γεμάτο ενέργεια! Αν χρειαστεί, λοιπόν, να το ξυπνήσετε όμορφα για να του εξασφαλίσετε έναν πιο χορταστικό ύπνο αργότερα, μη διστάσετε να το κάνετε.

 

ΜΥΘΟΣ 4: «Είναι Δύσκολο στον Ύπνο το Δικό μου!»

Αυτό δεν είναι ολότελα μύθος – υπάρχουν ορισμένα παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες στον ύπνο, αλλά είναι, κυριολεκτικά, πολύ σπάνιες περιπτώσεις, και σχεδόν πάντοτε υποφέρουν από κάποιο μικρότερο ή μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας.

Αυτό που «κάνει» ένα παιδί δύσκολο στον ύπνο είναι οι κακές τεχνικές των γονέων, που ίσως δεν φρόντισαν να διαμορφώσουν εξαρχής σωστά μια κατάλληλη ρουτίνα ύπνου, ρυθμίζοντας έτσι το εσωτερικό του ρολόι. Μια καλή διαμορφωμένη ρουτίνα με κατάλληλες τεχνικές ίσως περιλαμβάνει διάφορες χαλαρωτικές δραστηριότητες, όπως ένα παραμύθι, το χαμήλωμα του φωτισμού, ένα ζεστό μπανάκι κτλ. Προσέξτε μόνο να μην το κακομάθετε! Θυμηθείτε τι είπαμε στο σημείο δύο!  

 

ΜΥΘΟΣ 5: «Ο Μεσημεριανός Ύπνος Χαλάει τον Βραδινό»

mythos 5 o mesimerianos ypnos xalaei ton vradino

Άλλη μία αναλήθεια, που μόνο ταλαιπωρία προκαλεί για τα παιδιά και τις μητέρες. Στην πραγματικότητα, αν δεν έχουν ξεκουραστεί καθόλου μέσα στη μέρα, ακόμη κι αν είναι κουρασμένα, μπορεί να γεμίσουν με τέτοια ένταση, ώστε να τους είναι αδύνατον να κοιμηθούν τη νύχτα.  

Ένας παράγοντας που συμβάλλει πολύ στην ξεκούραση του παιδιού και τον βαθύ νυχτερινό του ύπνο, είναι το περιβάλλον στο οποίο θα κοιμάται. Τα βρεφικά και παιδικά υπνοδωμάτια της LIFETIMEKidsrooms είναι σχεδιασμένα, μεταξύ άλλων, για να προάγουν ένα βαθύ, χορταστικό ύπνο.

Δείτε τη συλλογή μας